PostHeaderIcon Murraja Murraya

Opis
Murraja to krzew cytrusowy. Pochodzi z Indii i Sri Lanki. Ma drobne, ciemnozielone, skórzaste liście o miłej woni, ale tylko wtedy, gdy je rozetrzemy. Miły zapach wydzielają również kwiaty, które po zapyleniu przeradzają się w owoce. Posiada giętkie pędy, które nadają się do formowania. W cieplejszych od naszego kraju miejscach używane są do dekoracji żywopłotów. Owoce tej rośliny są oczywiście jadalne.

Stanowisko
Murraja jest kolejną rośliną światłolubną, lecz najlepiej by światło było rozproszone. Wiadomo oczywiście, że bezpośrednie słońce może spowodować żółknięcie liści. Dlatego by tego uniknąć zwracamy na to uwagę.

Temperatura
Powinniśmy zapewnić roślinie temperaturę pokojową lub nawet o kilka stopni wyższą. Zimą natomiast w granicach 12-15 st.C
Podlewanie
Murraje silnie rozwinietą należy obficie podlewać i przede wszystkim regularnie. Zimą ograniczamy dostarczanie wody. Możemy także czasami ją zraszać miękką wodą.

Nawożenie
Do nawożenia używamy mieszanki nawozowej co 3-4 tygodnie, ale również organicznej.

Podłoże
Podłoże do, którego przesadzamy powinno być żyzne i zawierać dużo próchnicy oraz zwietrzałej gliny. Jeśli korzenie wystają z otworów w doniczce to wiadomo wtedy, że nadszedł czas przesadzania.
Pielęgnacja
Usuwamy oczywiście zżółknięte liście i przycinamy długie pędy.

Powiązane wpisy:

  1. Ognik Pyracantha
  2. Figowiec Benjamina Ficus benjamina
  3. Peperomia Peperomia
  4. Daktylowiec Phoenix
  5. Psianka Solanum

Dodaj Komentarz

Musisz się zalogować żeby dodać komentarz.

Menu